Prezentări de pluginuri / SEO / Tutoriale Wordpress

Optimizarea imaginilor în WordPress pentru motoarele de căutare

seo-tips-wordpress

Atât Bing cât și Google au secțiuni special dedicate imaginilor și deși traficul generat de către imagini poate părea mic el poate face diferența față de concurență, în plus acel mic procent care citește site-ul în cititoarele de tip text va fi mulțumit de o optimizare bună a imaginilor.

Optimizarea imaginilor pentru motoarele de căutare este ultimul lucru pe care-l fac majoritatea dezvoltatorilor de site-uri, asta dacă-l fac pentru că, în general, imaginile nu sunt optimizate deloc.

Ce însemnă optimizarea imaginilor?

Sunt două părți distincte ce formează optmizarea imaginilor, prima se desfășoară ofline iar a doua online. Prima parte constă în alegerea unui nume potrivit pentru imagine, dacă titlul articolului este „prăjitură cu dovleac”, imaginea poate fi chiar așa: „prajitura-cu-dovleac.jpg” (sau altă extensie). Unde cuvintele sunt despărțite prin liniuță simplă. Dacă în articol sunt mai multe imagini fie se adaugă cifre la final „prajitura-cu-dovleac-1.jpg” fie se găsește pentru fiecare imagine un nume unic „prajitura-cu-dovleac-ingrediente.jpg”. Aceste nume de fișiere vor fi indexate de motoarele de căutare și vor fi legate de titlul articolului, de descriere, de conținut și mai ales de title și alt.

A doua parte în optimizarea imaginilor are loc la upload și inserarea imaginii în articol când trebuie completate câmpurile de title și alternative text. În plus, în WordPress există și câmpurile caption, folosit pentru a pune un text explicativ sub imagine și description folosit în biblioteca de imagini pentru căutări. Folosiți-le, o să vedeți că pe măsură ce adăugați tot mai multe imagini, o bună organizare a acestora vă va fi de folos.

Un exemplu de completare a acestor câmpuri în imaginea următoare:

SEO imagini wordpress

Optimizarea imaginilor în WordPress

 • alt – este un câmp foarte important pentru ca definește imaginea pentru motoarele de căutare fiind ca o descriere a imagii, existența acestui câmp validează pagina și din punct de vedere W3C/xHTML
 • title – este un câmp mai puțin important și așa cum probabil ați observat wordpress-ul nu pune implicit acest câmp, însă el este util pentru vizitatori deoarece textul din title apare în tooltip atunci când mouse-ul este deasupra imaginii

 

Cum se poate face automat optimizarea imaginilor?

Există pluginuri care completează automat câmpurile de title și alternative text conform unui șablon atât la imaginile deja adăugate cât și la cele în curs de inserare. Unul din cele mai bune este SEO Friendly Images foarte bun atât în varianta gratuită cât și – mai ales – în varianta comercială.

Acest plugin permite generarea de texte pentru title și alt pe baza unor șabloane simple.

optmizarea imaginilor in wordpress SEO

Și din această imagine se observă că existența unui nume bun pentru imagine ajută la optimizarea imaginilor pentru motoarele de căutare.

Ca o concluzie finală: deși poate părea inutilă, optmizarea imaginilor se poate dovedi de mare ajutor pe măsură ce blogul / site-ul are tot mai mult trafic. Pașii descriși mai sus trebuie să devină o rutină și atunci micul efort va fi insesizabil.

Tags: , ,

9 Comentarii

 1. Este foarte bine explicata importanta optimizarii imaginilor. Nu trebuie ignorat niciun detaliu atunci cand vine vorba de promovarea unui site.

 2. Buna ziua,

  Va rog sa ma ajutati sa inserez un video you tube in wordpress.org. Am incercat sa inserez codul in diverse forme (am incercat o gramada de indicatii de pe net, dar nu a mers) . Initial video-ul apare in fereastra „visiual”, dupa ce inserez codul in text, dar la previzualizare sau update dispare si ramane locul gol, de parca l-ar sterge.
  Eu lucrez pe saitul unei companii, am userul si parola. E posibil sa fie vreo setare de la ei ? Ceea ce ma mira este ca, colaboratorul meu de acolo poate sa insereze in aceeasi pagina , acelasi video, iar eu nu pot . Daca intr-un in editare si fac update sau salvare (dar fara sa modific nimic) pe o pagina in care ei au inserat un video, se sterge chiar si video-ul inserat de ei. Astept raspunsul dumneavostra.

  Va multumesc anticipat,
  Liliana Pirvu

  • În versiunile mai noi ale WordPress-ului nu ar trebui să ai probleme cu inserarea de coduri embed de la YouTube. Însă e posibil ca „ștergerea” să fie cauzată de un plugin sau de thema instalată. Dacă îmi scrieți la contact și îmi arătați site-ul vă pot ajuta concret.

  • Trebuie sa testati asa: dezactivati pluginurile TOATE, site-ul va functiona si fara ele, apoi vedeti daca merge sa puneti link de video. Daca da, inseamna ca unul din pluginuri face probleme si urmeaza sa reactivati pe rand toate pluginurile pana dati de cel care face probleme. Daca nu merge inseamna ca thema sau codul WP este corupt si trebuie sa-l rescrieti.

   Pentru rescriere trebuie sa stergeti prin ftp fisierele si sa le recopiati. WP-ul il recopiati de pe wordpress.org iar thema din arhiva pe care o aveti.

   Oricum inainte de toate ar fi bine sa testati acelasi lucru si de pe un alt calculator, sa nu fie o problema de cache 🙂

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: