Video tutoriale

Cum se instalează WordPress 3.5 (video)

UPDATE: vezi și instalarea WordPress din cPanel

Voi prezenta pe scurt pașii necesari instalării WordPress-ului, versiunea 3.5.

Varianta instalată va fi cea în limba engleză, la momentul scrierii acestui material neexistând varianta în limba română a versiunii WordPress 3.5.

Instalarea se va face pe un server Apache, cu baze de date MySQL. Copierea fișierelor pe domeniul web și în directorul dorit se va face folosind aplicația de trasnfer de fișiere FileZilla.

Pentru început voi downloada arhiva WP de pe site-ul WordPress.org. Dacă se dorește instalarea versiunii în limba română trebuie accesat site-ul ro.wordpress.org . Localizarea în limba română se poate face și ulterior.

După download se dezarhivează arhiva și se copiază pe server în directorul dorit cu ajutorul aplicației FileZilla folosind protocolul FTP.

Două observații
Prima: se pot folosi și alte aplicații de transfer de fișiere, FileZilla este doar una intre ele.
A doua: în funcție de server pot fi necesare setări mai detaliate pentru a face transferul fișierelor. Citiți cu atenție instrucțiunile oferite de server.

O dată transferate fișierele pe server am încheiat primul pas important în instalarea WordPress-ului pe serverul nostru.

Pentru a finaliza instalarea, deschidem un browser  și în adress bar introducem calea completă spre directorul în care am copiat fișierele WP. Enter și în următoarea fereastră este un mesaj prin care suntem atenționați că se va crea fișierul config.php în care se vor păstra setările ste-ului.

Aici trebuie să fac o paranteză, există servere care nu permit crearea automată de fișiere, astfel că va trebui să creați manual fișierul config.php.

instalare-wp-35-1

Pentru a continua instalarea automată facem click pe butonul „Create a configuration file„. În următoarea fereastră sunt prezentate informațiile necesare instalării precum și câteva cuvinte despre ce trebuie făcut dacă fișierul config.php nu poate fi creat automat.

instalare-wp-35-2

După cum vedeți lista conține informațiile necesare conectării la baza de date și creerii tabelelor wordpress-ului.

Observație: crearea bazei de date este o cu totul altă discuție și nu voi insista asupra ei. Ce trebuie să rețineți este următorul aspect: notați numele bazei de date, numele de utilizator, parola și numele hostului. Având aceste date la îndemână putem trece mai departe.

Let’s go! (click pe buton) 🙂
 
instalare-wp-35-3
 
Ceea ce înainte era ca o listă informațională acum este un formular. Introduceți în formular datele notate la crearea bazei de date.
 • Database Name (numele bazei de date)
 • User Name (numele de utilizator)
 • Password (parola)
 • Database Host (numele hostului, a serverului de baze de date)
 • Table Prefix (prefixul tabelelor wordpress)

Dacă nu se specifică nicăieri altfel, Database Host este localhost, ceea ce înseamnă că serverul MySQL de baze de date este pe aceeași mașină cu serverul de web. Dacă aveți un alt nume pentru server introduceți-l pe acesta.

Ultimul câmp din acest formular este Table Prefix completat implicit cu wp_. Din motive de securitate schimbați acest prefix cu unul personalizat. Modificându-l puteți instala în aceeași bază de date mai multe wordpress-uri.

O dată completat acest formular click pe Submit și trecem la următoarea etapă în care ni se va cere să rulăm instalarea.

instalare-wp-35-4

Run the install (click pe buton) și ni se va deschide ultimul formular din procesul de instalare.

instalare-wp-35-5

În acest formular vor trebui introduse informațiile de identificare a site-ului și a administratorului. Toate aceste informații vor putea fi modificate ulterior!

 • Site Title (numele site-ului)
 • Username (numele de utilizator al administratorului). Implicit acest nume este admin. Din motive de securitate schimbați acest username cu unul personal.
 • Password (parola asociată utilizatorului administrator). Din motive de securitate este indicat ca parola să conțină litere mici, litere mari, cifre și simboluri ca: !, ?, $, &, % și altele. De asemenea este indicat ca în parolă să nu repetați numele de utilizator. Puterea parolei este arătată într-un indicator de putere. Cu cât este mai puternică cu atât mai bine!
 • Your E-mail (e-mailul tău) este emailul oficial al site-ului, email pe care vor veni mesajele generate automat de WordPress sau de pluginurile instalate. De asemenea cu ajutorul acestui email puteți genera o nouă parolă dacă pe cea veche ați uitat-o.
 • Privacy. Această opțiune va permite motoarelor de căutare să indexeze site-ul. Aici se impune o observație. Dacă site-ul este de test sau este în dezvoltate, debifați această opțiune. Nu are rost ca din greșeală site-ul să fie indexat în stadiul de dezvoltare sau de testare. Ca și restul informațiilor și aceasta poate fi modificată ulterior instalării.

O dată finalizat și acest formular click pe Install WordPress și succes!

instalare-wp-35-6

WordPress este instalat și funcțional!

Acum puteți accesa interfața de administrare pentru a adăuga conținut și pentru a face alte setări folosind numele de utilizator și parola setate anterior.

Mult succes!

 
 
 
 
 
 
 
Tags: ,

7 Comentarii

 1. Pingback: Cum se instalează WordPress (tutorial video)

 2. Pingback: Cum se instaleaza WordPress folosind cPanel

 3. Pingback: Cum se instalează WordPress din cPanel

 4. Pingback: 3WAVES – dezvolta site-uri web folosind WordPress CMSCum se instalează WordPress din cPanel - 3WAVES - dezvolta site-uri web folosind WordPress CMS

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: