Tutoriale Wordpress

Cum se instalează WordPress din cPanel

Am încercat să scriu și să prezint video într-un articol anterior cum se instalează WordPress folosind o conexiune FTP și cPanel pentru a creea baza de date. În acest articol voi prezenta cum se instalează WordPress direct din interfața cPanel, o aplicație des oferită de către firmele de găzduire. Voi utiliza un cont de pe la Rohost.ro.

1. Accesarea aplicației cPanel

După cumpărarea pachetului de hosting veți primi un email în care vă sunt date informațiile necesare conectării la aplicația cPanel. Căutați în email după cuvântul cPanel, accesați linkul și completați formularul cu datele furnizate. O dată conectat în cPanel o să vedeți o mulțime de meniuri și iconuri. Undeva în partea de jos o să vedeți iconul WordPress din secțiunea Softaculous Apps Installer, ca în figura următoare (cu roșu am încercuit iconul W):

cpanel-wordpress-1

2. Setările pentru instalarea WordPress-ului

Faceți click pe WordPress și veți vedea următoarea fereastră:

cpanel-wordpress-2

Click pe butonul Install din parte superioară a ferestrei. O sa obțineți un formular de toată frumusețea, lung, stufos, în limba engleză. Hai să-l parcurgem pas cu pas împreună.

Prim secțiune este Software Setup și arată ca în figura următoare:

cpanel-wordpress-5

Unde:

 • Choose Protocol: permite selectarea protoculului de securitate, poate fi simplu http sau securizat SSL și atunci se selectează https, implicit este http:// și puteți lăsa așa.
 • Choose Domain: dacă aveți mai multe domenii găzduite pe același cont puteți selecta pe care din ele să fie instalat WordPress-ul, dacă există un singur domeniu nu aveți treabă cu acest câmp.
 • In Directory: puteți instala blogul direct pe domeniul dorit, caz în care ȘTERGEȚI valoarea inițial și lăsați câmpul GOL. Dacă vreți ca blogul să fie instalat într-un director tastați în acest câmo numele directorului (se va crea automat dacă nu există).
 • Database Name: este numele bazei de date ce va fi creată și în care vor fi salvate articolele din blog. Puteți lăsa numele implicit sau da un nume fantezist.

Următoare secțiune este un formular prin care se setează baza de date și site-ul. Este foarte important pentru securitatea site-ului. Haideți să vedem:

cpanel-wordpress-6

 • Table Prefix: implicit este wp_ așa cum se vede în figură. Problema este că toți cunoaștem acest lucru și asta înseamnă o scădere a securității. Schimbați acest prefix cu altceva, mai inventiv. De exemplu, dacă site-ul se numește „Amintiri din excursii” puteți pune prefixul adex_. Atenție, prefixul să fie din litere mici, fără cifre sau alte semne și să se termine cu liniuță jos.
 • Site Name: numele site-ului
 • Site Description: o scurtă descriere a site-ului
 • Enable Multisite (WPMU): deja o setare avansată, utilă celor care doresc să instalaze o rețea de bloguri pe un singur domeniu. NU BIFAȚI, lăsați nemodificat.

Urmează partea de setare a administratorulu site-ului:

cpanel-wordpress-7

 • Admin Username: numele de utilizator al administratorului, mare atenție: implicit este admin, la fel ca la prefix-ul de tabele este obligatoriu să schimbați acest nume, deci NU ADMIN ca nume de administrator. Puteți pune altceva: hocuspocus sau pestisoruldeaur, dar în nici un caz admin sau administrator sau ceva similar, nume de utilizator ușor de intuit pentru oricine dorește să va spargă blogul.
 • Admin Password: există tutoriale peste tutoriale cu referire la alegerea unei parole. Pe scurt: să conțină litere mici, litere mari, cifre, cel puțin un simbol (liniuță, semnul exclamării, dolar sau altceva) și să fie minim 8 caractare. Aplicația vă pune la dispoziție o cheiță generatoare de parole 🙂 și o bară grafică care vă arată taria parolei.
 • Admin Email: o adresă validă de email. Pe această adresă o să primiți diverse alerte (funcție de setări și de pluginurile instalate).
 • Select Language: fiți liberi să alegeți limba română.

Mai avem de parcurs câteva mici detalii pentru a finaliza instalare. Aceste detalii pot fi spărite, dar eu le explic pentru a vă lăsa posibilitatea alegerii:

cpanel-wordpress-8În zona select Plugin pot fi mai multe pluginuri din care să puteți selecta ce doriți. În acest exemplu este doar Limit Login Attemps un plugin de securitate ce limitează tentativele de logare nereușite. Foarte util împotriva celor care forțează logarea fără să aibă drepturi.

Advanced Options are câteva setări interesante:

 • Disable Update Notifications: implicit veți primi emailuri cu notificări dacă apar update-uri la WordPress sau la pluginurile instalate, puteți dezactiva această facilitate. Nu recomand.
 • Auto Upgrade: este o opțiune inclusă începând cu versiunea 3.8. Practic dacă bifați opțiunea se va face update automat la wordpress la fiecare nouă versiune apărută. Vă recomand să o bifați.
 • Automated backups: aplicația Softaculous (cea prin care faceți această instalare) vă permite să setați dacă doriți să faceți backup la blog și cu ce periodicitate. Da da și iarăși da. Măcar o dată pe săptămână.
 • Backup Rotations: trebuie să aveți bifat ca doriți backup pentru a accesa această opțiune. Fișierele de backup se fac cu data curentă a salvării. Dacă alegeți 4 se vor face un număr maxim de patru backupuri după care primul va fi suprascris și tot așa.
 • Emails installations details to: adresa de email pe care vreți să primiți toate aceste date introduse în formular. Păstrați emailul sau nu uitați parola și userul.

3. Instalarea WordPress-ului din cPanel

După completarea și verificarea formularului de instalare (să vă copiați undeva parola să nu o uitați) faceți click pe butonul Install de la sfârșitul formularului.

Câteva erori posibile:

 • The directory you typed already exists! Please type in another directory name. Dacă directorul există deja trebuie fie să-l ștergeți fie să scrieți un alt nume de director. Important este să nu existe!
 • Installation cannot proceed because the following files already exist in the target folder : Mesajul apare dacă aveți deja o instalare. Scrieți un alt director sau ștergeți instalarea anterioară.
 • The database was not posted. Apare dacă ați omis să completați un nume de bază de date.
 • The field Admin Password is required and must be filled out. Dacă nu ași scris nici o parolă. Folosiți cheița pentru a genera o parolă bună!

Și altele, în general, alte erori legate de necompletarea unui câmp sau altul. Din acest motov am scris să verificați formularul înainte de Install.

Dacă totul merge bine o să obțineți următorul mesaj:

cpanel-wordpress-9unde în loc de 3waves.ro/demo va fi domeniul cu sau fără directorul indicat pentru instalare.

GATA! Asta a fost totul. În mesajul de mai sus aveți linkul către site și linkul către administrarea site-ului accesibilă cu datele anterior introduse. Succes!

Tags: ,

34 Comentarii

 1. Pingback: Cum instalez WordPress 3.5

 2. Foarte bun tutorialul 🙂

 3. Belcatalin says:

  Bun gasit,
  Am gresit undeva denumirea siteului. As vrea sa-l refac, complet innapoi,adica sa sterg absolut totul.
  Sa dispara din server, si sa-l inlocuesc cu unul nou.
  Cum fac sa dispara din server, pentru al putea inlocui cu unul proaspat?
  Multumesc anticipat.

  • Nu trebuie să reinstalezi site-ul dacă doar numele este greșit. Loghează-te în wp-admin și întră în Settings și modifică titlul din câmpul „Site title”.

   • Belcatalin says:

    Ei asta e, ca la titlu este gresita tocmai acea terminatie „wp”. Plus ca alta gafa am facut trimitand unui necunoascut adresa de Admin utilizator si Admin password, de la Word Press..
    De aceea vreau ca totul sa fie de la inceput, plus ca vreau sa mai fac niste interventii in cpanel, baza de date, e-mail,Ftp.
    Multumesc foarte frumos inca o data.

 4. strugarui says:

  Instalarea ta PHP pare că nu conține extensia MySQL care este necesară pentru WordPress.??

  Ce insemna acest lucru?

  • Salut. La punctul 2. Setările pentru instalarea wp-ului este prezentat formularul unde introduci numele bazei de date. Fie lași numele implicit, fie treci tu unul.

 5. Pingback: Cum se instalează WordPress din cPanelManu Divers

 6. Andrei says:

  Daca vreau sa-l dezinstalez cum sa fac?

 7. Aș mai avea o intrebare. Cum fac să nu mai aibă loc backup automat (papă destul de mult spațiu..)??

 8. Pingback: Blog sau Idei de afaceri pentru studenti - Prima parte

 9. Salut, Am instalat asa cum ai prezentat. Problema este ca eu in blogul de pe wordpress aveam postari, articole, tema etc.

  Care este solutia sa le aduc si pe acestea aici.

  Merci!

  • Trebuuie să imporți datele din vechiul site. Pentru asta, prima dată, intră pe vechiul site și exportă tot ce ai din: Unelte (Tools) -> Export și bifezi tot conținutul. Apoi mergi în site-ul nou și tot din Unelte selectezi Import și WordPress. O să-ți ceară să instalezi pluginul de import. Și ar trebui să meargă. Altfel, intri în cpanel-ul de la vechiul site și din phpmyadmin exporți toată baza de date pe care o poți importa pe noul server. Iar modificând datele de conectare din wp-config.php vei putea accesa direct vechea bază de date, acum adusă pe noul server.

 10. foarte bun articol. m-a ajutat

 11. Warning: mysql_connect(): No such file or directory in /home/oltforum/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 1515
  Error establishing a database connection

  ma ajutati va rog si pe mine cu eroarea asta?

  • Deschide fișierul wp-config.php și verifică ca datele de acolo să fie corecte. Mai ales, verifică DB_HOST, uzual este localhost sau 127.0.0.1. Dar, poate fi și un alt nume de server. Verifica datele să fie corecte, de acolo vine eroarea.

 12. Buna ziua,

  Cum sa fac sa scap de terminatia /wp ? Acesta este un subdomeniu unde am instalat pe el wordpress-ul. am schimbat de la settings-generale unde sunt link-urile si nu ma mai lasa sa intru. unde trebuie sa intru si ce sa mai schimb?

  Multumesc

 13. Bună, am 3 domenii găzduite pe același cont (subdomanins), trebuie să încarc pe fiecare wordpress-ul?

  • Dacă dorești trei site-uri, atunci da. Dacă e doar un site, atunci nu.

   • Sunt site-uri diferite, dar dacă sunt toate pe WordPress și sunt 5, să zicem, nu 3, nu e redundant? Ca și cum ai avea nevoie de 5 mese pentru 5 farfurii.
    Întreb asta pentru că văzusem tot aici într-un articol că poți face instalarea folosind o singură bază de date pentru hosting gen GoDaddy. Mai sunt și alte firme de hosting cu asemenea limitări?

    • Sunt două lucruri un pic diferite. În aceeași bază de date poți instala mai multe WP-uri, folosind pentru fiecare un alt prefix de tabel. Dar ele vor avea fiecare un alt dashboard pentru administrare.

     Sau: poți instala un singur WP cu setări de network. Asta înseamnă să ai mai multe site-uri cu o singură interfață de administrare. Temele pot diferi de la un site la altul. Instalarea și administrarea este mai dificilă, dar administrarea devine ceva mai ușoară (nu neapărat). Un exemplu de site făcut de mine pe WP cu setări de network este: http://blogsport.gsp.ro/ unde există o temă pentru primul site, ce conține info din celelalte site-uri, și o mulțime de alte site-uri pentru fiecare autor în parte.

 14. Esti o valoare, Daniel. Multumesc,

 15. Instalarea ta PHP pare că nu conține extensia MySQL care este necesară pentru WordPress.
  Dupa upgrade … ce eroare e asta ?

 16. Anamaria says:

  Mersi! Super util, chiar daca versiunea de WP s-a schimbat! You are the best!

 17. Buna ziua Daniel.
  Am o situatie si nu cunosc cum sa o rezolv. Din interfata Cpanel am lansat aplicatia WordPress si mi-a schimbat interfata site-ului initial. Cum fac sa revin la interfata site-ului initial? Cum elimin aplicatia WordPress?

 18. Genial, multumesc frumos!

 19. Pingback: Cauti Site Pe Wordpress?

 20. Pingback: Cauti Instalare Wordpress Pe Localhost?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: