Viteza de încărcare a site-ul are un efect enorm asupra SEO. Trebuie făcut tot ce este posibil pentru a mări viteza de încărcare, astfel încât motoarele de căutare să noteze cât mai bine site-ului (din punct de vedere tehnic, bineînțeles), să-l indexeze cât mai repede, fapte ce vor fi răsplătite prin trimiterea de mai mulți vizitatori.
De asemenea, ratele de conversie sunt mult mai mari pentru site-urile care se încarcă mai repede decât concurenții lor mai lenți.
Sunt trei mari metode de creștere a rapidității încărcării. In general sunt tratate unitar, însă eu le voi împărți pentru a le urma mai ușor:
1. metode ce țin de organizare, bine specificate și pe WordPress.org, doar le reiau:
– verificați pluginurile instalate, majoritatea pluginurilor adaugă fișiere css și js, cel puțin câte unul dacă nu mai multe, fișiere ce îngreunează încărcarea, foarte mult. Așa că dezinstalați ce nu folosiți sau chiar ștergeți. Un plugin prost instalat sau prost scris sau inutil va fi ca o ancoră pentru site, multe ancore egal încărcare lentă a site-ului.
– aveți grijă la dimensiunile imaginilor încărcate și la calitatea lor. Dacă imaginea nu este pentru download nu are sens să fie mai mare de 800px lățime. Dacă nu aveți acces la cod, la codul temei instalate, încercați să urcați imaginile cât mai mici, de dimensiunea maxim afișată. Dacă aveți acces, încercați să vă definiți dimensiunile folosite în functions.php folosind „add_image_size„. Pare complicat, dar în fapt este foarte ușor de folosit.
– folosiți pluginul Wp Smush.it pentru optimizarea imaginilor
– folosiți un singur fișier de css, un singur fișier de js
– nu puneți cod style în html
– dacă aveți acces la codul temei, încercați să scrieți în clar cât mai multe elemente, astfel încât să reduceți interogările. Exemple:
Ex. 1 : în header majoritatea temelor au linia: <meta charset=”<?php bloginfo( ‘charset’ ); ?>” /> linie care poate fi ușor înlocuită cu <meta http-equiv=”Content-Type” content=”text/html; charset=UTF-8„>
Ex. 2: <link rel=”pingback” href=”<?php bloginfo( ‘pingback_url’ ); ?>” /> poate fi înlocuit cu <link rel=”pingback” href=”http://domeniul.tau/xmlrpc.php”>
2. metode ce implică instalare unui plugin de cache
Pluginurile de cache generează fișiere statice ce optimizează încărcarea site-ului.
– WP Super Cache: pluginul genereză fișiere HTML pentru majoritatea paginilor altfel generate dinamic prin php. Ajută foarte mult la încărcarea mai rapidă a site-ului. Comentariile nu sunt cacheuite deoarece la adăugarea unui nou comentariu se schimbă parametrii.
– W3 Total Cache: un plugin excelent recomandat de foarte multe bloguri.
– Hyper Cache: un plugin conceput pentru a fi utilizat pe serverele cu resurse mici. Simplu de utilizat, are puține opțiuni, însă foarte clare.
Pe lângă ceste trei pluginuri mai există multe altele. Important e să fie utilizate bine și cu atenție. Uneori e mai util să se lase mai puțin cache, alteori nu. Depinde de site, depinde de numărul de vizitatori, depinde de frecvența publicării de articole, depinde de frecvența modificării codului. În acest sens la orice modificare de cod e indicat să se șteargă cacheul.
3. metode ce comprimă fișierele pentru o creștere a performaței
Pe lângă faptul că o comprimare a fișierelor css, html sau js înseamnă un timp mai scurt de încărcare, se mai adaugă și scăderea numărului de fișiere, un bonus pentru SEO.
– editați fișierele css și ștergeți spațiile, puneți o clasă pe o linie, reduceți comentariile la minimul necesar (fără un milion de steluțe și alte semne obscure pe 15 linii)
– un site egal un fișier css și unul de javascript, mai problematice sunt fișierele adăugate de pluginuri, dar de ele se vor ocupa alte pluginuri (wp minify de exemplu)
– WP Minify: un plugin excelent ce reduce semnificativ numărul de fișiere și comprimă fișierele css și js, elimină duplicatele și permite excluderea unor fișiere din comprimare (util de multe ori)
– Head Cleaner: curăță codurile din header de duplicate și de linkuri inutile
4. alte pluginuri utile pentru optimizarea wordpress
– Plugin Organizer: modifică ordinea în care sunt încărcate pluginurile, dezactivează selectiv plugin-uri funcție de orice tip de post, pagină sau URL
– WP Database Optimizer: permite optimizarea bazei de date direct fără a accesa cpanel sau phpmyadmin sau orice altceva. Are posibilitatea de a programa optimizările la un număr setat de zile.
Există multe alte pluginuri utile pentru optimizarea WordPress-ului. Cele prezentate de mai sus sunt testate, populare și suficiente.
4 Comentarii