Tutoriale Wordpress

Cum poți adăuga cod JavaScript în posturile sau paginile WordPress? | tutorial

Nu de puține ori m-am lovit de greutatea de a insera cod javascript (ex. embeduri) în posturi sau pagini folosind direct visual editorul. Există câteva mici șmecherii și pluginuri utile. Vi le voi destăinuii mai jos în acest mic tutorial.

1. se poate insera cod JavaScript direct în pagină folosind interfața HTML a editorului.

Dezavantajul apare atunci când se trece în forma vizuală a editorului. Codul script va fi eliminat de WP.

2. se poate folosi varianta clasică în care codul js este pus într-un fișier cu extensia js, fișier ce este apelat în header.php sau în footer.php. Dezavantajul este că acest fișier se va încărca în toate paginile site-ului.

<script type="text/javascript" src="http://numedomeniu.ro/jscript.js"></script>

Funcția js dorită se va insera folosind tabul HTML în post.

OBS. Nu toate scripturile pot fi puse în footer.php, însă dacă un script poate fi pus în footer atunci este de preferat variantei de a-l pune în header.php. Viteza de încărcare crește ceea ce este un plus important în optimizarea site-ului.

Vezi: WordPress Optimization Tips and Tricks for Better Performance and Speed.

3. O variantă mai elaborată este de a scrie o structură logică în header.php sau unde dorim să inserăm fișierul JavaScript. În felul acesta inserăm js-ul acolo unde dorim să fie folosit putând astfel să inserăm fișiere diverse de js, funcție de nevoile site-ului fără a încărca inutil js-uri în toate paginilor fie că ne sunt de folos fie că nu. Optimizare, optimizarte, optimizare.

Codul ar trebui să arate în felul următor:

if (is_page('Nume pagina sau post') ){

wp_register_script( 'functia_mea',
 get_template_directory_uri() .'/js/jscript.js',
 array('jquery')
 );

 wp_enqueue_script('functia_mea');
}

Bibliografie:

4. Dar poate sunt complicate cele de mai sus și în plus  metoda de a pune codul în HTML are dezavantajul că la trecerea pe visual codul js dispare.

Există însă pluginuri. Gratuite. Unul din ele este Custom fields shortcode, un plugin simplu și foarte util! Se crează un câmp personalizat, cu orice denumire, să zicem javascript, în care se copiază codul de inserat.

Pluginul permite insarea codului în post folosind un shortcod, astfel:

Se poate scrie codul și în editorul vizual.

În concluzie.

Fiind vorba de o problemă larg întâlnită există o mulțime de pluginuri și de metode de a o rezolva. Cele mai importante le-am prezentat pe scurt în acest mic tutorial. Sper să vă fie de folos. În loc de punct de final vă recomand: Using Javascript (în WordPress bineînțeles).

Tags: ,

4 Comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: