Tutoriale Wordpress

WordPress: teme şi pluginuri

Acest articol este pentru începători. Articolul arată că având cunoştinţe minime de design şi de programare se pot crea lucruri frumoase şi utile.

WordPress este un Content Management System (Sistem de Administrare a Conţinutului) şi aşa cum spune şi definiţia acestui tip de software, a fost creat pentru a uşura munca de întreţinere şi de gestiune a conţinutului, adică a textelor, a imaginilor şi a altor fişiere media. WordPress are cea mai dinamică evoluţie dintre platformele de CMS existente pe piaţă fiind foarte răspândit şi foarte apreciat atât de designeri şi de programatori cât şi de clienţi.

Avantajul principal al WordPress este uşurinţa instalării şi marea flexibilitate oferită clienţilor în funcţionare. Nu trebuie să fi profesionist în programare sau design pentru a schimba culori, fonturi, imagini sau pentru a adăuga noi funcţionalităţi site-ului. Au avut grijă designerii şi programatorii profesionişti să creeze mii de tipuri de design şi mii de pluginuri, uşor de instalat, ieftine sau chiar gratuite.

Temele (themes)

WordPress vine cu o themă implicit instalată la instalarea aplicaţiei, însă doar prin copiere se pot instalata şi alte teme, fie comerciale, fie gratuite. Ca regulă generală toate temele au un fişier style.css din care se pot modifica culorile, fonturile sau imaginile temei.

Temele Premium sunt temele care au incluse o serie de pluginuri sau au un sistem propriu de gestiune a funcţionalităţilor şi a aspectului paginilor. Aceste teme au, de multe ori, propriile sisteme vizuale de administrare a culorilor si a altor proprietăţi de stil a site-ului.

Dacă aveţi un pic de talent pentru design şi ştiţi un pic de programare puteţi să vă creaţi cu uşurinţă propria temă.

Atenţie, nu modificaţi temele instalate implicit de WordPress şi nici temele cumpărate, faceţi o copia a lor şi redenumiţi-le. În felul acesta evitaţi o posibilă suprascriere a lor prin update.

Pluginurile (plugins)

Sunt mici aplicaţii create de programatori pentru a îmbogăţi funcţionalităţile implicite ale WordPress şi pentru a vă ajuta să vă creaţi propria temă personalizată.

Numărul de pluginuri şi de teme este uriaş. Zilnic apar noi şi noi tendinţe pe web şi astfel apar noi şi noi teme şi pluginuri.

O sursă excelentă de pluginuri este WordPress.org şi tot pe WordPress puteţi găsi multe teme gratuite.

Tags:

Un comentariu

  1. Pingback: Wordpress: teme şi pluginuriGWPTeam.com | GWPTeam.com | Gaseste.info

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: