Tutoriale Wordpress

Cum instalezi și setezi Hyper Cache

Într-un articol anterior am prezentat mai multe plugin-uri de cache pentru WordPress. Cel mai bun, în opinia mea, este Hyper Cache. În acest tutorial voi detalia cum se instalează Hyper Cache și cum se setează.

Hyper Cache, la fel ca și alte pluginuri de cache, crează fișiere speciale pe server din care se vor citi datele afișate fără interogare la baza de date. Avantajele sunt mari și constau din următoarele:

– serverul de baza de date nu mai este accesa așa des
– timpii de încărcare a site-ului scad semnificativ, mai ales la site-uri foarte mari

Pe scurt: site-ul se încarcă mai repede, utilizatorii vor putea citi mai mult și mai repede, clienții vor fi mai mulțumiți.

Instalarea plugin-ului Hyper Cache

1. Se deschide interfața de administrare a site-ului și se accesează meniul Plugins -> Add New.

2. În câmpul Search se scrie numele plugin-ului, în cazul nostru „Hyper Cache”.

Cum instalezi și setezi Hyper Cache

3. Hyper Cache va fi primul în listă, click pe Install Now

4. Se mai poate instala și plugin-ul „Hyper Cache Clear Link”, acest plugin crează un link în meniul din topul paginii de administrare, link care curăță cache-ul generat de Hyper Cache. În dreptul linkului se va afișa și numărul de pagini cacheuite.

5. Dacă instalarea a decurs bine va apare mesajul din fereastra următoare:

instalare-hyper-cache-2

click pe Activate Plugin și gata instalarea.

6. În cazul în care nu puteți să instalați pluginul direct din Install New Plugin, copiați arhiva de aici și fie din meniul de instalare plugin-uri selectați Upload fie dezarhivați arhiva plugin-ului și copiați prin FTP tot directorul în directorul de pluginuri: [wordpress_dir]/wp-content/plugins/ după care activați pluginul din meniul Plugins.

7. Indiferent de metoda folosită după activare pluginul poate fi configurat. Pagina de opțiuni se află în meniul Settings, ca în figura alăturată:

configurare-hyper-cache-1

8. Primul lucru care ne va întâmpina când deschidem pagina de setări va fi un mesaj de avertizare: „You must add to the file wp-config.php (at its beginning after the <?php) the line of code: define('WP_CACHE', true);

configurare-hyper-cache-2

Va trebui editat fișierul wp-config.php pentru a insera linia de cod de mai sus, linie care indică WordPress-ului că se va folosi pluginul hyper cache pentru generarea cahce-ului.

9. Wp-config.php se află în primul director al domeniului, în root-ul (rădăcina) domeniului (în limbaj tehnic). Acest root poate fi văzut deschizând conexiunea FTP cu datele pe care le aveți primite de la serverul de hosting. Directorul în care sunt fișierele poate fi: public_html, www sau numele domeniului după caz.

Dacă aveți un editor online puteți edita direct fișierul. Dacă nu, copiați fișierul local, deschideți-l cu un editor simplu de text (nu cu office!), de ex. Notepad și copiați codul „define('WP_CACHE', true);” (fară ghilimele, se termină cu punct și virgulă) imediat după linia „define(‘WPLANG’, ”);”. Salvați, copiați prin ftp fișierul pe server și reîncărcați pagina de setări de la punctul anterior. Dacă totul a decurs bine, mesajul roșu nu va mai apare.

10. Din acest moment pluginul este instalat și funcțional. Să trecem la pasul doi.

Configurarea plugin-ului Hyper Cache

Înainte de a începe configurarea trebuie știut că plugin-ul crează fișierele de cache în directorul: [wordpress_dir]/wp-content/hyper-cache/cache. Este posibil ca pe unele servere acest director să trebuiască să fie creat manual și să se schimbe drepturile în 777. Dacă întâmpinați probleme folosiți formularul de comentarii și vă voi răspunde.

Tot ce trebuie să știți despre configurare găsiți pe site-ul producătorului: Hyper Cache.

Ce trebuie să știți (cele mai importante configurări):

  • Files in cache: este numărul de fișiere salvate în directorul de cache
  • Cached pages timeout: perioada în minute după care se refac paginile în cache, dacă se pune zero, paginile nu vor expira niciodată. Pluginul verifică la fiecare accesare a unei pagini cât de vechi este fișierul salvat corespunzător paginii accesate. Dacă vechimea fișierului este mai mare decât timpul setat, cache-ul paginii este refăcut.
  • Cache invalidation mode: prima metodă (All cached pages) este utilă la site-urile mari și foarte mari, unde sunt multe modificări pe site, în acest caz cache-ul se reface la orice comentariu sau mică modificare pe site. Metoda „Only modified posts” este utilă majorității site-urilor. Fișierele de cache se refac punctual la o pagină modificată și nu la toate paginile din site. Metoda „Nothing”  este pentru site-urile semistatice. La care modificările sunt foarte rare (site-uri de prezentare firme sau ong-uri).
  • Disable cache for commenters: se folosește doar dacă comentariile sunt moderate
  • WordPress Mobile Pack: Hyper Cache poate oferi cache și pentru versile de mobile a site-ului, în special utilizând pluginul: WordPress Mobile Pack
  • Compression: util la site-uri mari și foarte mari unde arhivarea fișierelor de cache salvează spațiu pe disk
  • URI to reject: se pot pune URI-urile paginilor sau posturilor care nu vor fi livrate utilizatorilor din cache, el vor fi afișate normal.

În final. Dacă faceți modificări masive pe site ștergeți după aceste modificări cache-ul.

Tags: , , ,

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: